Filmhuis Rossum Buitengewoon

logo_filmhuis

Onder de paraplu van de stichting Rossum Buitengewoon is het filmhuis in september 2008 gestart met voorstellingen in de theaterzaal van Kulturhus Rabo de CoCeR.
En die waren meteen een succes.

De voorstellingen op vrijdagavond trokken aanvankelijk gemiddeld zo’n 50 bezoekers; niet alleen uit Rossum maar ook uit de omliggende plaatsen. Alle relevante media werden gebruikt om aan te kondigen welke film vertoond zou worden.

Al gauw bleek dat de zomermaanden minder geschikt waren en dat resulteerde in twee blokken van vier voorstellingen. Per blok werd een fraaie folder verspreid met daarin de beschrijvingen van de geprogrammeerde films.

Na een stormachtig begin met als piek ruim honderd bezoekers nam dit aantal langzaam af, waaraan ook de komst van filmhuizen in de omringende plaatsen heeft bijgedragen. Na invoering van een passe-partout “vier voor drie” en het opzetten van een mailgroep stabiliseerde het aantal bezoekers zich tot een aantal waarmee de kosten gedekt konden worden. De toegangsprijs is al die jaren €5,- gebleven en dat was inclusief een kopje koffie of thee.En toen kwam Corona. Voorstellingen konden niet meer en het Kulturhus was soms maanden gesloten. Toen de Coronamaatregelen eindelijk verleden tijd waren kwam de genadeklap. Het tarief voor het vertonen van films werd zodanig verhoogd dat het onmogelijk werd om dit voor een acceptabel toegangsprijs te doen.

Is daarmee het doek voor het Filmhuis definitief gevallen?
Niet direct: de groep vrijwilligers is er nog steeds en er bestaat een mogelijkheid films tegen een laag tarief te vertonen. Er mag dan op geen enkele wijze worden aangekondigd welke film er vertoond gaat worden. Misschien is er een manier te vinden om onder het lage tarief toch ruchtbaarheid aan de voorstellingen te geven. In dat geval gaat het Filmhuis zeker een doorstart maken.